そば打ち体験
お久しぶりです。今回も松村です。
この前は陶芸で器を作ったので、その器を使った料理と言うことで蕎麦打ち体験をしてきました。たまたま選んだところが私が好きで通っていたあやめ池のお蕎麦屋さんでして、閉店されてショックでしたが蕎麦打ち体験をされていました。美味しいお店の親父さんから習えるのは最高に嬉しいです。
体験の時にお話を聞かせていただくと体調を悪くされたらしく、閉店したとのことでした。初めて蕎麦打ちをしましたがたった5人前を打つだけで汗だくです。親父さんに曰く一日100人前ほど仕込んでいたらしいです。体力勝負だと感じました。親切丁寧に教えていただき、初めてなのに上手くできました。自画自賛ですが^^
蕎麦粉も当時と変わらず、時期に合わせて取り寄せ朝から引いていただいてました。蕎麦粉が美味しと蕎麦は美味しいと仰られてました。それだけでは何とは思います。親父さんの技術もあってこそだと考えます。
5人前を作ったら2人前をざる蕎麦と鴨南蛮で食べさせていただきました。茹で方も教えていただき、大きな鍋で茹でるのは2人前のみでした。いっぱいのお湯で泳がせるのが美味しいく茹でるコツみたいです。つゆは当時と同じで最高に美味しかったです。3人前お土産付きで5,000円って安すぎませんか?蕎麦も食べてですよ。びっくりしました。言うまでもないですが6月も予約してきました。
それではまた、皆様に幸あれ!!
It’s been a while. This time too, it’s Matsumura.
The other day, I made a bowl with pottery, so I had a soba experience by cooking using that vessel. The place I chose by chance was the soba restaurant in Ayameike, which I liked to go to, and I was shocked that it was closed, but I had a soba experience. I’m so happy to be able to learn from my father at a delicious restaurant.
When I told him a story during the experience, it seemed that he was sick and closed. I made soba for the first time, but I was sweating just by making only 5 servings. According to my father, he prepared about 100 servings a day. I felt that it was a physical game. You kindly taught me, and I did it well even though it was my first time. It’s self-praise ^^
The buckwheat flour remained the same as at that time, and it was ordered according to the season and pulled from the morning. It was said that the buckwheat flour was delicious and the soba was delicious. I don’t think that’s enough. I think it’s because of my father’s skills.
When I made 5 servings, I ate 2 servings with Zaru soba and Kamo Nanban. I was taught how to boil it, and I only boiled it in a large pot for 2 people. It seems that the trick of boiling it is delicious to let it swim in a lot of hot water. The tsuyu was the same as at that time and it was the most delicious. Isn’t 5,000 yen too cheap with a souvenir for 3 people? Eat soba too. Needless to say, I also made a reservation in June.
Well, I wish you all the best!!